Kwasy omega-3 w ciąży skarbem dla płodu

Skąd się biorą kwasy omega-3?

Źródłem omega-3, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (DHA i EPA – kwas eikozapentaenowy)  może być olej rybi, olej roślinny z alg oraz ryby. Według aktualnej wiedzy, zarówno ciężarna, jak i karmiąca matka powinna spożywać przynajmniej 400 – 600 mg DHA, ale w badaniach klinicznych nie stwierdzono niepożądanych efektów spożycia nawet do 1 g DHA/dzień. Stanowisko ekspertów potwierdza, że płód i noworodek powinny otrzymywać DHA w ilościach stymulujących optymalne widzenie i rozwój poznawczy.

Prof. Janusz Książyk z Kliniki Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie zwraca uwagę na zasadność suplementacji diety w ciąży wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 mimo zamieszkiwania w kraju rozwiniętym. Argument stanowił fakt, iż mimo prawidłowego komponowania diety przez ciężarną, może dojść do niedoboru pewnych substancji, co obniża szanse na urodzenie dziecka z optymalnymi możliwościami rozwoju (postrzeganie świata, wysoki iloraz inteligencji itp.). Zbyt mała ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie najczęściej ma związek z obawami przyszłej matki co do czystości tłustych ryb z rejonów, w których występuje znaczne zanieczyszczenie metalami ciężkimi. Dlatego też lekarze w swoich zaleceniach zwracają często pacjentkom uwagę, że konieczna dla rozwijającego się płodu ilość ryby spożywanej przez matkę (1-2 porcje ryby morskiej w tygodniu) musi pochodzić z pewnego pod względem zanieczyszczeń akwenu morskiego. Dobrym i bezpiecznym, bo chemicznie czystym uzupełnieniem diety w kwasy omega-3 w ciąży są preparaty zawierające oczyszczony olej rybi.

Dlaczego takie ważne?

Warto także dodać, że udowodniono związek między wyższym stężeniem pępowinowego DHA z lepszym rozwojem widzenia, postrzegania i rozwoju motorycznego u płodu. Co istotne, odnotowano, że dobroczynny wpływ DHA na płód w 3. trymestrze ciąży jest ważniejszy od spożywania go przez dziecko już po urodzeniu, ze względu na to, że 3. trymestr ciąży jest ogromnie istotny dla rozwoju mózgu. Jest to spowodowane tym, że transport DHA przez łożysko matki odbywa się w tzw. sposób preferowany. Oznacza to, że DHA transportowany jest w większej ilości niż inne kwasy tłuszczowe, a jego stężenie jest wyższe we krwi pępowinowej niż we krwi matczynej.

Pokrycie dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3 w ciąży i podczas karmienia ma wpływ nie tylko na wczesny rozwój dziecka, ale może także zmniejszyć ryzyko alergii pokarmowej w 1. roku życia u dzieci z grupy ryzyka. Wyniki kilku badań klinicznych nad wpływem kwasów tłuszczowych omega-3 na ryzyko wystąpienia alergii sugerują, że niski poziom kwasów tłuszczowych w mleku matki może zwiększać ryzyko występowania alergii i atopii u dziecka, a przyjmowanie kwasów tłuszczowych przez kobietę podczas ciąży może odgrywać istotną rolę w zapobieganiu rozwoju alergii u dziecka. Co ciekawe i ważne (!), odpowiednia ilość DHA w diecie kobiety ciężarnej i karmiącej może zapobiegać skłonnościom do alergii również u niej samej.

Nie powinnaś zapominać również o tym, iż jeśli zdecydujesz się na suplementację preparatami dostępnymi w aptekach, warto przedtem skonsultować ten krok z Twoim lekarzem prowadzącym.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ważnych składników odżywczych w czasie ciąży, zajrzyj do naszego działu: Dieta w ciąży.

About the author /


Related Articles

Archiwa

Latest

+

Random

+