Asymilacja azotu

Bakterie asymilują azot z powietrza i wiążąc go dostarczają w formie przyswajalnej dla roślin wyższych. Siedliska roślin z bakteriami wiążącymi azot poznajemy po charakterystycznym zgrubieniu korzeni, przyjmującym kształt brodawek. Bakterie, które żyją w tych brodawkach, nazywamy bakteriami brodawkowymi ?żyjącymi w symbiozie z roślinami motylkowymi. Nawożenie azotem ?z powietrza” za pomocą bakterii brodawkowych jest godne uwagi. Szacuje się, ze zdrowe plantacje grochu, czerwonej koniczyny, lucerny i fasoli ? w zależności od warunków danego środowiska ? wiążą z powietrza, za pomocą bakterii brodawkowych rocznie ponad 100 kg azotu na 1 hektar. Dane z literatury fachowej wskazują jakie jest wiązanie azotu z powietrza w poszczególnych przypadkach. Wynosi ono dla grochu 75 kg, dla koniczyny czerwonej około 1 35 kg, dla lucerny około 175 kg i dla fasoli 60-75 kg azotu na 1 ha w ciągu roku. Z powodu aktywności bakterii brodawkowych tych roślin nie trzeba nawozić związkami azotowymi, a jeśli tak, to jedynie w małym stopniu. Jeżeli na przykład nie zbiera się z pól koniczyny i lucerny to zawartość azotu w tej glebie wzrasta. Można więc przez zwykłe ?nawożenie zielonką” z koniczyny lub z lucerny również w takiej formie dostarczać azotu z powietrza. W ten sposób kolejne uprawy roślin, na korzeniach których nie osiedlają się bakterie brodawkowe, można w mniejszym stopniu lub w ogóle nie użyźniać, tak przecież drogimi nawozami azotowymi.

About the author /


Related Articles

Archiwa

Latest

+

Random

+