Domowe syropy

Średnio w roku dorośli przeziębiają się 3 razy a dzieci nawet 10 razy. Naprawdę warto mieć wtedy syropy zrobione w domu i wcale nie dużo mniej skuteczne niż te z apteki. Nasze babcie przy przeziębieniach ratowały się (a czasami i nas) na przykład własnym syropem z cebuli. Wystarczy dwie duże cebule obrać i drobno posiekać a następnie w słoiczku układać warstwami cebulę i przesypywać ją cukrem (na tę ilość cebuli powinno być około 3 łyżek cukru). Taki syrop łagodzi suchy kaszel.
Na mokry kaszel doskonały jest syrop z soku z cytryny, 2 łyżkami octu jabłkowego i 2 łyżek miodu akacjowego. Po wymieszaniu trzymać w ciemnej butelce w lodówce i pić, co 3-4 godziny po łyżce.
Syrop zrobiony z czerwonego buraka (obrany burak, pokrojony w kosteczkę i zasypany w słoiku 4 łyżkami cukru, a po 24 godzinach płyn zlany do ciemnej butelki i przechowywany w lodówce) pomaga oczyścić oskrzela z zalęgającej wydzieliny.
Syrop zrobiony z 2 główek czosnku przeciśniętego przez praskę i zmieszanego z sokiem z 3 cytryn i 6 łyżek miodu a także ze szklanki przegotowanej zimnej wody doskonale wpływa na zwiększenie odporności?

About the author /


Related Articles

Archiwa

Latest

+

Random

+