Rate this post

Tymianek pospolity  jest silnie rozgałęzionym, wieloletnim podkrzewem dorastającym do wysokości 20-40 cm. Liście ma drobne, skórzaste, szarozielone, osadzone naprzeciwległe. Kwiaty drobne, barwy od różowej do fioletowej, zebrane są na końcach pędów. Tymianek jest zarówno cenną rośliną leczniczą, jak i przyprawową. Ma działanie dezynfekujące, wykrztuśne, pobudza apetyt i przyspiesza trawienie, zwłaszcza tłustych dań. Stosuje się w nieżytach przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych. Tymianek w kuchni ma bardzo szerokie zastosowanie. Używa się go przede wszystkim do mięs, sosów, pasztetów, drobiu, ryb, dziczyzny, rosołu i innych zup oraz do potraw z roślin strączkowych i pomidorów. Ponadto dodaje się go przy wyrobie wędlin i marynowaniu ogórków.