Dieta wegetariańska zdobywa coraz większą popularność. Czy taka dieta jest jednak całkowicie bezpieczna w okresie ciąży i karmienia piersią? Otóż, tak!
Jedzenie zdrowej, różnorodnej wegetariańskiej żywności powinno dostarczyć niezbędnych dla matki i dziecka witamin i minerałów. Niemniej, warto skonsultować swoje nawyki żywieniowe i pomysły na odżywianie z lekarzem.
Wegetarianki powinny przede wszystkim wybierać produkty bogate w żelazo, białko i wapń. Dobrym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, takie jak fasola, groch, ciecierzyca, produkty pełnoziarniste, ciemne zielone warzywa liściaste i suszone owoce.
Żelazo przyswaja się szczególnie dobrze w towarzystwie pokarmów bogatych w witaminę C – truskawek, owoców cytrusowych, słodkiej papryki i pomidorów. Należy też unikać kawy i herbaty. Napoje te zawierają garbniki i polifenole. Sprawiają one, że organizm trudniej wchłania żelazo z warzyw.
Białko i wapń najprościej znaleźć w produktach mlecznych. Dobrym źródłem białka są również rośliny strączkowe.
Wapń natomiast znajduje się w ciemnozielonych warzywach, nasionach sezamu, orzechach i suszonych owocach. Wiele produktów jest także wzbogacanych tym minerałem. Jednak wchłanianie wapnia z tych źródeł jest trudniejsze dla organizmu. Dlatego też weganie powinni przyjmować wapń w suplementach.
Zawsze warto rozważyć przyjmowanie suplementów. Lekarz prawdopodobnie zaleci przyjmowanie witaminy B12. Witamina B12 znajduje się prawie wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego.
W niektórych rodzajach diet wegetariańskich może okazać się trudne dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy B12 wyłącznie poprzez codzienny pokarm. Jest on natomiast niezbędna dla rozwoju mózgu dziecka, więc musimy pamiętać o suplementacji.
Zróżnicowana i zrównoważona dieta wegetariańska powinna dać wystarczającą ilość składników odżywczych potrzebnych dziecku i matce. Zawsze należy jednak porozmawiać ze swoim lekarzem i poinformować go o diecie.
Jednak świadoma suplementacja przede wszystkim! Nie należy też przyjmować suplementów na własną rękę. Ich stosowanie wymaga konsultacji ze specjalistą.
Lekarz z pewnością zleci też specjalistyczne badania krwi, między innymi po to, by sprawdzić, czy kobieta nie ma anemii. Zawsze można go także poprosić o skierowanie do dietetyka. Doradzi on, jak upewnić się, że matka otrzymuje wszystkie składniki odżywcze potrzebne jej i jej dziecku.