Zdrowie w kiełkach

Pokarmem zawierającym cała masę życiodajnych witamin i soli mineralnych są kiełki. Te niepozorne roślinki wpływają dobroczynnie na cały nasz organizm, optymalizując zdrowie. Każdy z nas znajdzie swój ulubiony rodzaj kiełków, ponieważ wybór jest ogromny. Są one doskonałym dodatkiem do sałatek, duszonych warzyw czy zbóż. Zdrowie zawarte w kiełkach przeważa ich rozmiary. Możemy kiełkować słonecznik, lucernę, rzodkiew, por, brokuły czy cebul oraz wiele wiele innych. Warto pokusić się o przygotowanie własnych miksów z kiełków. Wyróżniamy nasiona, które wydzielają śluz, a są nimi siemię lniane i chia. Kiełki stanowią znakomite źródło białek, a wiele z nich stanowi ich cały komplet. Regulują trawienie, dostarczają substancji odżywczych, a więc fundują nam zdrowie w każdym zjadanym kęsie. Kiełki można wyhodować w bardzo prosty sposób, ponieważ wystarczy posiadać wyparzony słoik, ale obecnie są dostępne przeznaczone do kiełkowania niedrogie urządzenie nazywane kiełkownicą. Już dziś warto zatroszczyć się o zdrowie i rozpocząć swoją hodowlę.

About the author /


Related Articles

Archiwa

Latest

+

Random

+