Witamina B2

Składa się z izoalloksazyny i rybozy, jest żółtym barwnikiem zielono fluoryzującym., jest względnie trwała w środowisku obojętnym, ale wrażliwa na światło i środowisko zasadowe. Jako składnik grupy prostetycznej enzymów flawinowych (dehydrogenaz) występuje głównie w formie FAD lub jako ryboflawino-5-fosforan (FMN), resorbuje się dobrze z przewodu pokarmowego i tam ulega fosforylacji, rozmieszcza się równomiernie we wszystkich narządach, ale duże jej stężenie stwierdza się zwłaszcza w soczewce i rogówce. Enzymy flawinowe katalizują takie reakcje, jak oksydacyjna dezaminacja aminokwasów, oksydacja hydroksykwasów, odwodornienie łańcuchów alifatycznych itp. itp. Ryboflawina wchodzi w skład barwnika siatkówki .oka i odgrywa ważną rolę w procesie adaptacji do światła. Brak ryboflawiny prowadzi do rozległych zaburzeń metabolizmu, zwłaszcza w przemianie białkowej. Zapobieganie i leczenie stanów niedoboru: profilaktycznie stosuje się ryboflawinę w stanach gorączkowych, po gastrektomii, przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych, w czasie leczenia antybiotykami, w okresie stosowania żywienia pozajelitowego ? w dawce 3 mg łącznie z innymi witaminami grupy B. Leczniczo, w ustalonych przypadkach niedoboru, podaje się 10?30 mg ryboflawiny. Nie opisano stanów witamino-B2-zależnych.

About the author /


Related Articles

Archiwa

Latest

+

Random

+